Beginners
 

 

Nederlands 
English 
Francais 
Deutsch 
Foto gallery 
Guestbook 
Site map 

 

 kaasdief, 3sra
Kaasdief

 

Ben je enthousiast geraakt en wil je ook kleien? Wat heb je nodig?
Met de aanschaf van 4 à 6 kleuren klei, waaronder wit, kun je al snel wat maken (een soort beginnersset).

Fimo en Creall-therm zijn reeds te verkrijgen in blokjes vanaf ong. 60 gram.

Verdere benodigdheden, die je waarschijnlijk al zult hebben:

aluminiumfolie
schillenmesje
tandenborstel
cocktail- of satéprikker
gladde (wand)tegel
gladde ondergrond
huishoudoven (geen magnetron!)

Het is aan te bevelen eerst de basistechnieken te lezen.

In de meeste hobbyzaken zijn basisdozen (Fimo) verkrijgbaar. Ze bevatten een aantal kleuren klei, lak en een spatel. Tevens dragen ze voorbeelden aan.

Voor het maken van bijvoorbeeld de "kaasdief", zie de foto bovenaan deze pagina, moet je als volgt te werk gaan:
(kijk ook eens naar de gevorderdenpagina (daar staan werkfoto's)

Zet je werkstuk op de in aluminiumfolie verpakte tegel, anders plakt hij vast aan de tegel.

Je kunt je muis op een ondergrond van klei zetten, groene klei => grasveld, gele klei => strand of gewoon los. Het wordt jouw muis.

Alle klei goed doorkneden!

muis met sneeuwpop, 86ra
Muis met sneeuwpop

Wil je een grijze muis, mix dan witte klei met een heel klein beetje zwarte klei totdat er een mooie kleur grijs ontstaat.

Maak van iedere kleur die je wilt gaan mengen een rolletje. Draai deze twee of meerdere rolletjes klei in elkaar en maak er een bal van, herhaal dit totdat de gewenste kleur bereikt is.

Onderdelen
Voor het lichaam maak je een groot balletje klei klaar, voor het hoofd een kleinere.
Voor de mouwen heb je een rolletje klei nodig in een andere kleur dan het lichaam. Deze snij je in het midden schuin door. Om het lichaam komt een jasje; je hebt geen benen nodig, wel voeten! Daarom hou je twee balletjes klei, van dezelfde kleur als het lichaam natuurlijk, achter.
Het jasje maak je van dezelfde kleur als de mouwen.
Je hebt nog 5, kleinere, balletjes van de lichaamskleur nodig voor de handjes, de oren en de staart. Eventueel kun je hem of haar nog een petje van een andere kleur klei geven.


Hoofd

Het bolletje vorm je tussen duim en wijsvinger wat spitser. Maak met een spatel of mesje een mondje onder aan de spitse vorm. Druk een donkere kleur (zwart) bolletje klei op de spitste gedeelte, de neus.

Maak van kleine witte bolletjes een tweetal plakjes en plaats deze boven de neus. Maak nu van de donkere kleur (zwart) klei twee hele kleine bolletjes en plaats deze op de witte plakjes. De ogen staren je nu aan. Maak van de lichaamskleur twee dunne sliertjes klei en leg deze om ieder oog, de oogleden. Druk het een beetje plat. Maak alles goed vast aan het hoofd. De oren maak je door twee bolletjes klei aan een zijde wat plat te drukken. Hou ze nog even apart. Van een klein stukje (langwerpige) witte klei maak je zijn snijtanden. Kerf met het mesje in het midden een vertikaal streepje. Duw dit stukje in de mond aan de bovenkant.

NB: het is ook mogelijk twee knopspelden te gebruiken als ogen.

student, 348ra
Student

Jas
Voor de jas maak je een rechthoekig lapje, dun uitrollen. Voorzichtig passen om het lichaam. De jas moet iets te groot zijn. Sluit de jas van voren alleen aan de bovenkant, zodat je zijn/haar buik nog ziet. Leg de jas voorzichtig om het lichaam, alleen bij de nek in plooien vastplakken. Zet de armen aan het lijf, controleer de lengte. De muis moet niet met zijn armen over de vloer slepen! Vorm de armen zoals gewenst.

Maak een sliertje klei in dezelfde kleur als de jas, druk dat plat en vorm een kraag om de jas (en bovenarmen) heen. Vorm van een andere kleur klei een heel klein balletje. Dit vormt de knoop aan de bovenkant van de jas. Plak deze op de jas. Prik er twee kuiltjes in (de gaatjes in een knoop).

Van een sliertje klei maak je zijn staart. Plak een uiteinde onder aan zijn lichaam en leg de staart in de door jou gewenste vorm.
 

Voeten
Twee gelijke bolletjes klei maak je wat ovaler. De achterkant maak je platter. Zet de twee voeten naast elkaar. Het lichaam plaats je op de platte delen. Vastdrukken. Voor de tenen kerf je met je mesje gleuven in de voorkant.

maitre, 349ra
Le maitre

Hoofd vastzetten
Op de kraag zet je het hoofdje. Goed vastduwen, maar ook weer niet te hard, want dan vervorm je het hoofdje. Nu het hoofdje vastzit op het lichaam kun je de oren bevestigen. Druk ze aan weerszijden van het hoofd vast en smeer wat klei van het oor vast op het hoofd (beide kanten).

Handjes
Gebruik twee kleine balletjes klei die al klaarliggen. Vorm aan een kant van de balletjes een punt. Duw in de onderkant van de mouwen een kuiltje. Hierin doe je het uiteinde van de hand. Kerf aan de andere kant gleuven, de vingers.

Pet
De muis op de foto heeft een alpinopet op. Deze is gemakkelijk te maken. Vorm van een balletje een plat rondje. Plaats dit op zijn hoofd. Maak van een heel klein balletje een pompoentje erop. Et voilà!

Maak je muis verder af met bijvoorbeeld een stuk kaas of bloemen... Laat je fantasie de vrije loop!

Ik zou het leuk vinden wat van je te horen, bijvoorbeeld als je muis gelukt is.

Als je nog meer muizen wilt zien, klik dan op de muizenpagina.

Veel plezier. 

Els

 

Back 
Up 
Next 

Copyright(c) 2003-2011 FIMO-FRUTSELS / Els Bleijenberg. All rights reserved.