Kindercursus
 

 

Nederlands 
English 
Francais 
Deutsch 
Foto gallery 
Guestbook 
Site map 

 

 

Leuk, boetseren!


Een korte kindercursus
:
Als je graag wil boetseren, lees dan eerst de basistechnieken en doe ze na, voordat je aan de slag gaat. Met deze eenvoudige technieken zijn een heleboel leuke dingen te maken. Deze "cursus" begint met wat eenvoudige (dieren)vormen, daarna worden ze iets lastiger.

Armband of ketting
Hiervoor heb je naast klei ook een lederen veter of ketting nodig, zie verder bij cursus Kralen.

slang, 34ra

Slangen of wormen
worden gemaakt van een rolletje klei, later eventueel voorzien van stippen of strepen. En uiteinde van het rolletje moet wat dikker zijn, dit is het kopje. Kerf met het mesje of een spatel een streepje voor de mond. Maak van een heel dun rolletje rode klei een tongetje en druk dat in zijn mond. Van twee kleine bolletjes maak je de ogen (op de "polymeerklei"-pagina vind je deze slang terug. Ik heb hem gebruikt om een bestaand werkstukje af te maken).

detail, 49ra

Torren
worden gemaakt van twee bollen (1x groot, 1x klein) die je doormidden snijdt, pas op je vinger! Per tor gebruik je een halve grote en een halve kleine bol. De grote bol plaats je met de platte kant op je ondergrond. De kleine halve bol zet je vast aan de voorkant. Maak 6 dunne rolletjes en plak er drie aan elke kant van (de onderkant van) je tor. Eventueel de pootjes wat optillen (knie) en zijn lichaam voorzien van wat strepen, stippen, vlekken e.d.

detail, 51radetail, 55ra

Schildpadden
worden ook gemaakt van twee bollen, maar nu platgedrukte. Van n kleur maak je een onderkant, van een andere kleur een bovenkant (net een hamburger). Daartussen komen de kop, het staartje en de poten. Voor de poten maak je een rol in een mooie kleur, niet te dun uitrollen. Hij heeft stevige poten. Deze rol snij je in vier delen. Deze 4 delen plak je op je onderste, platgedrukte bol. Maak een bolletje wat langer (ovaal) en plak dit hoofd ook op de onderste platgedrukte bol. Van een friemeltje klei maak je zijn staart. Plak dit vast op de platgedrukte bol. De tweede platgedrukte bol leg je er bovenop (net als een hamburger) en duw je voorzichtig vast. Met een spatel of een mesje kun je een patroon op het schild maken. Tevens kun je daarmee de ogen "tekenen" of twee hele kleine bolletjes klei aan weerszijden van zijn hoofd bevestigen. Kijk voor een foto van een schildpad ook op de kleipagina. 

detail, 57ra

Vogels
worden gemaakt van klei in een druppelvorm. Plaats deze druppel op je ondergrond en druk er een kleiner balletje op (aan de dikke zijde!). Dit is zijn hoofd. Twee plattere druppels vormen de vleugels. Plaats deze aan weerszijden van het lijf. Een snavel vorm je van een kegeltje klei. Bevestig dit aan het rondje, zijn hoofd. Kerf er met je mesje of spatel een spleet in (de snavel staat iets open). Druk met een puntige spatel of een open paperclip twee oogholtes in het hoofdje.
Voeten: zet twee (kleine) bolletjes onderaan het druppellijf vast en kerf er twee strepen in. Probeer deze voorzichtig wat open te werken, zodat het lijkt alsof er drie tenen per voetje zijn. Voor de staart maak je drie rolletjes die je platter moet drukken. Bevestig deze alledrie aan de smalle zijde van de druppel. Maak een hele familie, in diverse kleuren!

Honden
worden gemaakt van een worstmodel. Maak een lekkere dikke worst en zet daaraan 4 kleine worstjes (de pootjes). Van een friemeltje klei maak je zijn staart. Het hoofd wordt weer gevormd uit een bolletje. Plaats deze op het lijf. Voor een langere snuit is het leuk een andere kleur klei te gebruiken. Maak een tonnetje, kleiner dan het hoofd en zet deze vast aan de voorkant van het hoofd. Snijd deze met je mesje of spatel in, zodat er twee snuitdelen ontstaan. Zet zijn bek maar iets open met je spatel. Op de onderste helft leg je een klein balletje rode klei die je in het midden aandrukt, met de spatel. Zo ontstaat een mooi tongetje. Bovenop dit tonnetje plaats je een heel klein bolletje van zwarte klei (of een andere mooie kleur). Dit is zijn neus. De ogen kun je maken van twee bolletjes in weer een andere kleur. Maak er met je puntige spatel of paperclip een holletje in. De oren worden gemaakt van of twee platte worstjes of twee platte bolletjes of twee platte driehoekjes. Wat gaat het worden? Het is jouw hond!
 

Olifanten
worden gemaakt van een eimodel. Maak hem lekker dik, kijk maar in de dierentuin hoe dik ze wel niet zijn. Net als bij de honden krijgen olifanten ook 4 kleine worstjes als pootjes. Ook een staart van een olifant stelt niet veel voor, een friemeltje klei. Zet dit alles goed vast. Het hoofd maak je van een druppel. Het smalle gedeelte moet je met duim en wijsvinger goed rollen zodat het steeds langer en dunner wordt. Niet te dun want dan is het niet stevig genoeg! Druk het dikke gedeelte vast aan de voorzijde van het olifantenlijf. De slurf kun je naar boven laten wijzen. Druk er met een puntige spatel een gaatje in. Kerf met je mesje of spatel een mondje onder de slurf en zet het mondje iets open. Ook een olifant heeft een tong. In het echt is deze grijzig, maar jouw olifant kan natuurlijk een rode tong krijgen. Leg daarom een rood bolletje klei in zijn mond en druk het met een spatel in het midden wat platter. Nu nog zijn ogen. De meeste olifantenhoofden hebben niet van die grote ogen. Druk in het hoofd met een spatel of paperclip twee gaatjes. Voor de oren drukken we twee bolletjes plat. Deze zetten wij aan weerszijden van het hoofd vast. Goed aandrukken want anders vallen ze er tijdens het bakken vanaf en dat zou jammer zijn.

Kijk voor olifanten in de Photo gallery of klik op "Vrolijke Verkleedpartij" en "Waterpret".

Er zijn twee leuke boekjes (Hobbywijzers) voor kinderen te koop of te leen:
Het Kinderboetseerboek van Anja IJpenburg (ISBN 90-213-2476-8: Hobbywijzer 202) en Versier jezelf met Fimo (broches, oorbellen en haarspelden) van Carlo Pont (ISBN 90-213-2018-5; Hobbywijzer 93).

Veel doe- en leesplezier.

Els

Groep 6 van een basisschool te Spijkenisse heeft naar aanleiding van een Fimoles o.a. beren en muizen gemaakt, klik hier voor een foto.

 

[Kindercursus][Beginners][Gevorderden][Kralen][ Mouse]

Copyright(c) 2003-2011 FIMO-FRUTSELS / Els Bleijenberg. All rights reserved.