Gevorderden
 

 

Nederlands 
English 
Francais 
Deutsch 
Foto gallery 
Guestbook 
Site map 

 

 

Ben je enthousiast geraakt en wil je meer? Hieronder tref je twee heel verschillende onderwerpen aan.
Klik op de gewenste cursus!

Slak met spiegel
Titanic

 

Benodigdheden voor de "slak met spiegel":
aluminiumfolie
deksel van groentepot
schillenmesje
spiegeltje
zilver-/metaaldraad
ketting en kralen (of iets anders om haar mee te versieren)
ogen (of kralen of bolletjes klei)
spatels
gladde (wand)tegel
gladde ondergrond
huishoudoven (geen magnetron!)

Van tevoren dien je alle klei goed door te kneden.

Van een prop aluminiumfolie maak je als volgt een slakkenhuis:
Prop de aluminiumfolie stevig in elkaar. Maak er een eivorm van. Bedek deze prop met je paarse Fimo. Niet te dun, want anders “schijnt” de folie er doorheen. Maak met een spatel de gleuven erin, van boven naar beneden in een spiraal. Zet het even opzij.

Slak:
Van aluminiumfolie maak je een lange rol, uitlopend op een punt. Bedek dit met je roze klei. Buig deze rol zoals op het plaatje. Het hoofd is van de grond af. Het puntje van de aluminiumfolierol is haar uiteinde. Bij het buigen kan er klei openscheuren. Repareer dit.

Zet haar nu op de in aluminiumfolie ingepakte tegel; mocht je geen tegel hebben moet je je werkstuk op een andere gladde ondergrond zetten die voor een oven geschikt is, een glazen onderzetter of bakvorm. Maak enkele rolletjes roze klei klaar. Deze worden onder aan de zijkant van het lijf gezet en aangesmeerd.

Zet de ogen in haar hoofd. Als je geen ogen hebt kun je ook kralen of bolletjes klei van een andere kleur gebruiken. Rol van roze klei een tweetal heel dunne rolletje klei en plak deze om de ogen heen.

Van een klein bolletje wordt haar neusje gevormd. Weer twee kleine rolletjes vormen haar mond. Maak deze met een spatel mooi aan het hoofd vast en vorm een opening, waaruit een tongetje steekt.
Op de achterzijde van haar hoofd heb ik wat rolletjes onder elkaar geplakt, ribbels. Deze zijn ook met een spatel goed en glad verwerkt.

Van zilver- of ijzerdraad maak je de twee “antennes”. Deze worden in haar hoofd gestoken en vastgeplakt met wat roze klei. Ook deze moet je weer glad verwerken.

Deze slak heeft armen om een spiegel vast te houden (zie foto). Je kunt haar natuurlijk ook iets anders in de handen geven. De armen worden van twee wat dikkere rolletjes gevormd en vastgezet aan het lichaam. Goed vastzetten want anders zakken ze naar beneden. De rolletjes eindigen in twee handen. Deze vorm je als een winterhandschoen/-want: 1 duim, geen vingers.

Van zilverdraad heb ik een frame om de spiegel gebogen (zie foto van de onderkant) en toen enigszins opgevuld met witte klei. Het frame rust op de ondergrond, terwijl de spiegel wordt vastgehouden door de slak.

Om haar nek heb ik een (metalen) ketting gelegd met een hartjeskraal. Deze kunnen ook in de oven, zolang je deze niet hoger zet dan 110 graden Celsius.

Veel succes!

 

Benodigdheden:
aluminiumfolie
deksel van groentepot
schillenmesje
knoflookpers of Extrusion Gun
spatels
gladde (wand)tegel
gladde ondergrond
huishoudoven (geen magnetron!)

Ga als volgt te werk:
Alle klei goed doorkneden!
Zet je werkstuk op de, in aluminiumfolie verpakte, tegel anders plakt hij vast.

detail, 92radetail, 91ra

Onderdelen
Het deksel bekleden met aluminiumfolie. De binnenkant van het deksel moet naar boven wijzen. Zoek een mooie kleur uit voor de reddingsband. Leg in het midden een plakje blauwe klei en plak ook een groter stuk aan de onderkant (alsof de band in het water drijft).

Voor het lichaam maak je een groot balletje klei klaar, voor het hoofd een kleinere. Aan het lichaam komt een jasje met cape (zie foto); voor de mouwen en het jasje heb je een andere kleur nodig. Je hebt benen nodig in dezelfde kleur als het lichaam, geen voeten, wel schoenen (andere kleur)!

Je hebt nog 5, kleinere, balletjes van de lichaamskleur nodig voor de handjes, de oren en de staart. Eventueel kun je haar nog een hoedje van een andere kleur klei geven.


Hoofd
Het bolletje maak je wat spitser. Maak met een spatel of mesje een mondje onder aan de spitse vorm. Druk een donkere kleur (zwart) bolletje klei op het spitste gedeelte, de neus. Maak van kleine zwarte bolletjes een tweetal ogen (knopspelden zijn ook mogelijk). Maak alles goed vast aan het hoofd. De oren maak je door twee bolletjes klei aan een zijde met je spatel wat plat te drukken. Hou ze nog even apart. Van een klein stukje (langwerpige) witte klei  maak je haar snijtanden. Kerf met het mesje in het midden een vertikaal streepje. Duw dit stukje aan de bovenkant in de mond; goed vastdrukken.

Jas
Voor de jas maak je een rechthoekig lapje (dun uitrollen). Voorzichtig plakken aan beide zijden van het lichaam. De jas moet iets te groot zijn zodat je het kunt plooien (maak hiervoor met de botte kant van je mesje de plooien aan de bovenkant vast aan het lichaam; zie Basistechnieken). Zet de armen aan het lijf, controleer de lengte. Vorm de armen zoals gewenst. Maak van een plakje klei (in een andere kleur dan de jas) een wijde cape om jas en bovenarmen heen.

Van een sliertje klei maak je haar staart. Plak een uiteinde onder aan haar lichaam en leg de staart in de door jou gewenste vorm.

detail, 93radetail, 94ra

Benen en schoenen
Van twee gelijke rolletjes klei maak je de benen. De achterkant maak je wat spitser zodat ze in de schoenen passen. Van een afwijkende kleur vorm je twee ovale bolletjes: de schoenen. Duw een kant wat omhoog om je mesje (laarsmodel) en maak er een gaatje in. Zet hier de twee beentjes in. Leg ze even apart.

Afwerking
Op de cape zet je het hoofdje. Goed vastduwen, maar ook weer niet te hard, want dan vervorm je het hoofdje. Zet de benen aan het lichaam. Plaats de muis in de band. Nu het hoofdje vastzit op het lichaam kun je de oren vastzetten. Maak nu met de knoflookpers of Extrusion Gun in de gewenste kleur de haren. Zet het haar goed vast op haar hoofd.


Handjes
Van de twee klaargelegde balletjes klei, in dezelfde kleur als het lichaam, vorm je de handjes. Aan een kant van de balletjes maak je een puntje. Duw in de onderkant van de mouwen een kuiltje. Hierin doe je het puntige uiteinde van de hand. Kerf aan de andere kant gleuven, de vingers. Maak de mouwen af met een biesje (zie de foto hierboven).

Hoed
De muis op de foto heeft een chique hoed op. Deze is gemakkelijk te maken. Vorm van een balletje een plat rondje. Plaats dit op haar hoofd. Maak van diverse kleuren sliertjes en duw die plat. Rol deze van de plaat min of meer schuin op en maak hiervan een roosje. Zet er diverse op haar hoed. Maak deze af door kleine groene bolletjes in de rozen/op de hoed te drukken met behulp van je spatel.

Laat je fantasie de vrije loop! Ikzelf heb op de reddingsband de letter "titan" aangebracht, alsof de rest van het woord titanic beschadigd is.

Als je nog meer muizen wilt zien, klik dan hier.

Ik zou het leuk vinden wat van je te horen, over je (eerste) creatie, je ervaringen met dit soort klei enz.

Veel plezier!

Els 

 

Back 
Up 
Next 

Copyright(c) 2003-2011 FIMO-FRUTSELS / Els Bleijenberg. All rights reserved.