Kralen
 

 

Nederlands 
English 
Francais 
Deutsch 
Foto gallery 
Guestbook 
Site map 

 

 
Foto's van Bead Island / Australië 

 

Je heb het volgende nodig:

klei (in diverse kleuren of 1 kleur en millefiori art rol)
bladmetaal, voor een craquelé-effect
schillenmesje
"deegrol"
satéstokje, haak- of breinaald
gladde oppervlak om op te werken
bakblik
oven (geen magnetron)


De meeste hobbyzaken verkopen basissets en sets voor millefiori art design. Deze bevatten o.a. klei in diverse kleuren, lak en spatel. 


Volg de instructies:

Rol van de voorverwarmde en soepelgemaakte klei verschillende soorten balletjes. Eventueel kun je enkele balletjes met millefiori verfraaien. Maak de rol in je handpalmen warm en snijd er dunne plakjes vanaf. Breng dit aan op enkele balletjes en rol deze in je handpalmen totdat de de schijfjes geheel in de balletjes zijn ingebed. Laat ze een beetje afkoelen voordat je ze met een satéstokje, haak- of breinaald doorboort. Breng eventueel details aan en hang de kralen aan de naald in een bakblik, zodat er geen platte afdrukken ontstaan.

Vorm ook rolletjes en hang ze naast de balletjes.
Voor een croissantvorm dien je van een dun uitgerolde plaat polymeerklei een brede reep te snijden. Snij hieruit twee gelijkbenige driehoeken en rol deze om een satéstokje en druk ze goed vast.

Armband of ketting: een van de kralen dient een wat groter gat te krijgen. Na het bakken kunnen ze aan een lederen veter (armband) of ketting worden geregen. Armband: de kraal met het grotere gat gaat over begin- en eindstuk. Eventueel kun je ze op hun plaats vastlijmen.

Afwerking
Voor een craquelé-effect hul je enkele kralen of rol in het flinterdunne bladmetaal "easy metall" (als je een gesloten oppervlak wilt hebben dien je het "easy metall" toe te passen op gebakken polymeerklei).
Door de kralen te buigen en in te drukken ontstaan onregelmatige scheurtjes in het oppervlak. 
De "croissant" moet voor het oprollen bedekt worden met het bladmetaal, Druk het goed aan met een deegroller en rol het daarna op.

Bakken en lakken
Laat de kralen hangend bakken in een voorverwarmde oven op max. 110 C voor ongeveer 30 minuten. Na het bakken dienen de kralen te worden gelakt (beschermlaag).

Er is een nieuwe manier van kralen maken met Fimo-klei op de markt: de Tri-Bead roller (te koop o.a. bij Pipoos). Hiermee kun je makkelijker ovale, ronde of tolvormige kralen maken die altijd even groot en van dezelfde vorm zijn! De roller bestaat uit vier onderdelen: 2 vormen, 1 maatdopje en 1 verbindingsstuk.

Mocht je nog een vraag of opmerking hebben, laat het me weten.

Veel plezier!

 

Copyright(c) 2003-2011 FIMO-FRUTSELS / Els Bleijenberg. All rights reserved.