Gereedschap
 

 

Nederlands 
English 
Francais 
Deutsch 
Foto gallery 
Guestbook 
Site map 

 

gereedschap, 82ra
Bovenaan, van links naar rechts: deegroller, rietje, knoflookpers en schillenmesje
Onderaan, van links naar rechts: spates, satéprikkers, clay extrusion gun en tandenborstel

 

BASISGEREEDSCHAP
Als werkvlak gebruik ik of een glazen onderzetter van 40 x 30 cm of een houten draaischijf. De werkstukjes zet ik op een gladde (wand)tegel die ik eerst bedekt heb met aluminiumfolie, zodat het werkstuk niet aan de tegel vastplakt. Het werkstuk gaat met tegel en al in de (huishoud)oven. Voor het modelleren van je werkstuk kun je je vingers gebruiken of een van de attributen (zie de foto). De spatels en de Clay Extrusion Gun zijn in iedere goede hobby-zaak te koop.

Aluminiumfolie gebruik ik voor het opvullen van grotere werkstukken (zuiniger met klei) en als ondersteuning, tijdens het bakken, van hoofd en wijduitstaande delen (bijvoorbeeld armen).

  Color Wheel:color wheel, 80ra

Deze is goed te gebruiken voor de, uiteindelijke, kleurbepaling.
Door de schijf te draaien wordt zichtbaar welke kleuren je moet gebruiken om tot de nieuwe kleur te komen.

 

 
  color chartColor Chart:

Een mengtabel (van Fimo) om de juiste mengverhoudingen na te kijken vind ik ook handig. Deze laatste vind je zo nu en dan, in de hobby-zaak, en op een informatieblaadje van Fimo.

Terug / verder naar basistechniek.ONDERGROND
Ik gebruik vaak een glazen onderzetter van 40 x 30 cm, maar iedere harde, gladde ondergrond is voor het boetseren te gebruiken (denk aan de keukentafel).
De werkstukjes zet ik op een gladde (wand)tegel die ik eerst bedekt heb met aluminiumfolie, zodat het werkstuk niet aan de tegel vastplakt. Het werkstuk gaat met tegel en al in de (huishoud)oven.

"DEEGROLLER"
Voor het egaliseren en platter maken van je kleilap. Denk aan een ondergrond voor je werkstuk.

CLAY EXTRUSION GUNheks en kabouters, detail 39ra
Met dit apparaat (van Amaco) kun je gras, bloemetjes of blaadjes maken. Voor gras kun je ook een knoflookpers gebruiken. Deze laatste is dan bijna niet meer te gebruiken voor knoflook, je bent gewaarschuwd. Het nadeel van de "gun" is het gebrekkig kunnen schoonmaken. De klei gaat overal in en tussen zitten. Pas op, want gebruik je meerdere kleuren achter elkaar dan begint de nieuwe kleur met een mengsel van oud en nieuw.

SPATELS en ander gereedschap
Ik gebruik zowel mijn vingers als de spatels zoals ze te zien zijn op de foto hierboven voor het aanbrengen van details (plooien, vouwen, oogleden, nagels enz.). Verder een schillenmesje, paperclips, tandenborstel en satéstokjes (of cocktailprikkers; deze zijn ook geschikt als "wapening" van een rolletje klei!).

SHADE-TEX
Diverse structuurmallen (bijv. "natuur" en "architectuur" van Scratch-art) die het mogelijk maken snel structuur in de klei aan te brengen. Ze zien eruit als vellen papier, zijn buigzaam en transparant, en zijn aan beide zijden te gebruiken. Voor gebruik moet je deze mal voorzien van wat talkpoeder, daarna op (een deel van) je werkstuk duwen en na gebruik afwassen.


PUSH MOLDS (mallen)

Er zijn mallen te koop (bijv. van Amaco, Polyform en Make Me) voor o.a. rozen, laarzen, handen, voeten, mensen- en berengezichten.
Polyform heeft flexibele mallen te koop. Deze zijn heel makkelijk te gebruiken. Vul de gewenste afbeelding met polymeerklei. Leg de mal met de klei ongeveer 90 seconden in het vriesgedeelte van de koelkast. Aangezien de mal flexibel is kun je het er dan zo uit "ploppen" (even aan de onderkant duwen). Nu is het alleen maar een kwestie van bewerken.

Het hoofd, de handen en de voeten van dit schilderijtje, "verstoppertje spelen" heb ik met een push mold van Polyform gemaakt.

 
             Verstoppertje spelen

STEMPELMATERIAAL
Het is ook mogelijk (goedkoop) een eigen struktuur aan te brengen door gebruik te maken van bijvoorbeeld kant, leder, rietjes, tandenborstel, blad en bast.

MAGIC FOIL LEAF en PEARL EX POWDER
Gebruik deze voor de afwerking van je creatie, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van een parelmoer- c.q. metaalachtige glans of een goud laagje.

METALLIC POWDERS: voor informatie klik hier (Engelse pagina).

 

 

Back 
Up 
Next 

Copyright(c) 2003-2011 FIMO-FRUTSELS / Els Bleijenberg. All rights reserved.