Klei
 

 

Nederlands 
English 
Francais 
Deutsch 
Foto gallery 
Guestbook 
Site map 

 

schildpad, 136ra
Het schild van dit schildpad is gemaakt met Millefiori.

Algemeen

Het is mijn ervaring dat je de klei eerst goed moet kneden want anders (be)werkt het niet makkelijk (zie verder: basistechnieken). Fimo is met Creall-therm te vermengen. Fimo-Classic is het stugst. Deze moet je of langdurig kneden of mengen met MixQuick (ook van Fimo) om het kneedbaar te maken. Fimo-Soft is vooral voor kinderen beter hanteerbaar.

Aan kleur is er zoveel keus, 42 bonte kleuren, maar je kunt natuurlijk zelf nieuwe kleuren maken, naar eigen smaak. Ik gebruik veel wit en geel voor het maken van o.a. pasteltinten.
 

Soorten

Er zijn diverse soorten kunststofklei; Fimo en Creall-therm zijn de bekendste (mijn mening) voor wat betreft de kleisoorten die je in een normale huishoudoven kunt bakken. Je kunt hiermee echt alle kanten op. Beide zijn in diverse kleuren leverbaar en door elkaar te gebruiken (meer informatie over polymeerklei, klik op de button onderaan de pagina).

FIMO heeft de volgende soorten:
millefiori (gekleurde kleirollen met diverse motieven; zie foto boven en "Kralen")
Classic (24 kleuren, waaronder transparant)
Soft (48 kleuren, waaronder transparante, structuur- en glitterklei)
MixQuick
poppenfimo (vleeskleur)
liquid Fimo

MixQuick
is een speciale kneedhulp; het ziet er uit als witte klei maar is kleurloos te vermengen met polymeerklei (1:5). Deze klei is in diverse gewichten c.q. maten te koop en maakt de klei hanteerbaarder. Vooral voor de stugge Fimo Classic is dat een uitkomst!

Columbus, 7ra
Columbus

Liquid Fimo
Dit is iets waarmee ik geen ervaring mee heb. Het is een vloeibare deco-gel die in de oven hard wordt en dan transparant en flexible blijft.
Gebruik:
1. weergave van kleurenkopiën van foto's, tekeningen en motieven uit tijdschriften,
2. schilderen en
3. (dit vind ik heel interessant) gebakken en ongebakken Fimo-werk aan elkaar plakken.
Heeft iemand hier al mee gewerkt? Vertel me a.u.b. je ervaringen.
Lutz Wunder heeft dit gedaan, zie zijn verhaal en foto!

Soft, waaronder klei met struktuur en glitters
Van deze klei gebruik ik het meest de kleuren geel, lapis lazuli en zilver. Het geeft, indien gemengd met gewone klei, een mooie, metaalachtige glitter of marmereffect aan je werkstuk.

Zo is de gele olifant uit "waterpret" gemaakt van een mengsel van gewone gele klei en donkergele, met glitters. Aan de boomstronk van "bedtijd" heb ik ook wat gele glitterklei toegevoegd. Het hout ziet er nu wat olie-achtig uit. Zo kan een klein beetje klei een "grandioos" effect op je werkstuk hebben.

bedtijd, 47ra
              Waterpret                                                           Bedtijd

CREALL-THERM heeft vier soorten klei:
Creall-therm Junior (6 kleuren)
Creall-therm Professional (28 kleuren, ook huidkleur en porselein)
Creall-form (6 kleuren)
Creall-therm Easy

Junior is een boetseermateriaal dat blijvend kneedbaar is en niet plakt of verhard. Bijzonder geschikt voor kinderen, maar ook door volwassenen te gebruiken.
Professional is er speciaal voor de hobbyisten / professionals. Het heeft dezelfde goede eigenschappen als de Creall-therm Junior. Beide kleisoorten zijn in een normale oven te bakken.
Creall-Form is de klei voor de allerkleinsten. Droogt niet in en is eenvoudig kneedbaar. Kan niet in de oven!
Creall-therm Easy is een zeer goed kneedbare klei die te vergelijken is met de poppen fimo transparant maar dan nog zachter van structuur. Deze transparant witte klei brokkelt niet en is prima te mengen met alle overige kleuren van Creall-therm. In potten van 200 gram leverbaar. Je kunt hier zelf mallen mee maken om vervolgens van Fimo afdrukken te maken die op verschillende manieren zijn te verwerken.

Mengen

Je kunt natuurlijk eigen kleurcreaties maken. Door twee of meer kleuren zachtjes in elkaar te kneden krijg je een marmereffect of als je langer doorkneedt een nieuwe kleur (bijvoorbeeld pasteltinten).

Pas op met zwart. Hiervan heb je heel weinig nodig om je mengsel donkerder te maken.

 
Bengeltje, Hengeltje en Engeltje

Bakken, lakken en lijmen

De klei dient zo'n 30 minuten op maximaal 110° Celsius in een keukenoven te worden gebakken. Polymeerklei kan nogal ruiken als je het op hogere temperaturen bakt. Verder is het van belang dat je je werkstuk goed laat afkoelen, want afgekoeld is het pas uitgehard. Je kunt je werkstuk in verschillende etappes bakken, zodat ook moeilijkere creaties te realiseren zijn. Daarna is het eventueel te lakken (mat- of glanslak), het neemt dan minder stof aan. Het nadeel is echter dat als het beschadigd raakt, je het met secondenlijm moet repareren. Is het werkstuk niet gelakt dan kun je het met klei of liquid Fimo repareren en het nogmaals bakken (zelfde tijd, zelfde temperatuur) of liquid Fimo gebruiken (zie uitleg boven).
Lijmen: Voor de verbinding tussen polymeerklei en metalen delen is een tweecomponentenlijm goed geschikt.

dinosaurus en babies, 219ra
Dinosaurus + Baby en kleuter

 

Copyright(c) 2003-2017 FIMO-FRUTSELS / Els Bleijenberg. All rights reserved.